deca i društvene mreže

Deca i društvene Mreže

Fejsbuk je nedavno objavio da se planira uvođenje posebnog segmenta Instagrama – Instagram za decu. Sadašnja pravila korišćenja podrazumevaju da ovu platformu ne mogu koristiti osobe mlađe od 13 godina, ali se navodi da deca često ne navode svoj pravi uzrast i tako zaobilaze ovo ograničenje.

 

Ova je kompanija u prošlosti imala već ovakvih pokušaja: pre nekoliko godina je, naime, pokušala s uvođenje aplikacije Mesindžer za decu, ali su imali grešku – dopuštali su, naime, da se deca uključuju u grupne četove s nepoznatim ljudima i tako dali odrešene ruke predatorima. Fejsbuk sada ubeđuje javnost da se takva greška neće ponoviti i već je angažovao ljude koji su razvijali sličnu platformu – YouTube for Kids.

Zašto je ovo problematično? Iz nekoliko razloga. Iz istraživanja Kraljevskog društva za javno zdravlje može da se vidi da oni Insagram ocenjuju kao najgoru platformu društvenih medija za mentalno zdravlje mladih, imajući u vidu da je fokus Insagrama na razmeni fotografija i izgledu, te tako pospešuje zlostavljanje dece i međusobne napade na osnovu fizičkog izgleda. Osim toga, Fejsbuk monetizuje prisustvo dece na platformi, te sami motivi postaju upitni.

Još je važnije setiti se istraživanja Sloane Rajan, koja je kao tridesetsedmogodišnjakinja, otvorila instagram nalog pretvarajući se da je jedanaestogodišnja devojčica. U roku od nekoliko sati, kontaktirali su desetina muškaraca, predatora, čime je ona odmah po otvaranju naloga postala žrtva seksualnog nasilja.

U tom je smislu prisustvo dece na društvenim mrežama uopšte uvek upitno i problematično. Ne može im se, svakako, sasvim zabraniti njihovo korišćenje, ali se sve češće čini da način njihovog bezbednog korišćenja još uvek nije na vidiku.

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor